Павел Дуров, основачот на Телеграм ги советуваше корисниците да го отстранат WhatsApp од паметните телефони

Креаторот на Тelegram (Павел Дуров) ја нарече WhatsApp апликацијата небезбедна.

Тој потсети на неодамна откриената ранливост што им овозможи на хакерите и владините разузнавачки агенции пристап до податоците на корисникот.

“WhatsApp не само што не ги заштитува вашите пораки, туку оваа апликација постојано се користи како тројанец за следење фотографии и пораки кои не се поврзани со Messenger”, напиша тој на каналот Тelegram. Според Дуров, проблемот лежи во политиката на Facebook,кој е сопственик на WhatsApp. Дуров истакна дека неговиот Telegram не наишол на вакви ранливости во текот на шест години постоење. Во исто време, тој се сомневаше дека WhatsApp прави грешки во безбедносниот систем поради несовршености на системот.

„Многу малку е веројатно некој случајно да дозволи сериозни безбедносни дефекти, толку погодни за надзор“, рече тој. Затоа, Дуров ги повикува корисниците да го избришат WhatsApp.

Покрај тоа, Дуров тврди дека WhatsApp, како Facebook, споделува кориснички информации со скоро сите што тврделе дека работат за владата.

Зборовите на креаторот на Telegram беа коментирани од експерти. Така, извршниот директор на дигиталните платформи Арсени Шелцин забележа дека секој messenger, вклучувајќи го и Telegram, има пристап до датотеките на паметниот телефон.

“Дали messenger ги користи овие податоци за своја работа? Тешко е да се каже“, рече тој. Според Шелцин, WhatsApp се обидува да ја покаже својата корисност на инвеститорите и да врати милиони долари во трошоци. И Марко Зукерберг може да смета дека собирање податоци е одличен формат за рекламно таргетирање.

Арсениј Појарков, член на стручниот совет на Државната дума за дигитална економија, ги советуваше корисниците на “Messenger” однапред да се подготват за фактот дека нивните лични податоци можат да станат достапни за секого.

Според него, крадење на податоци е скоро секогаш поврзано со невнимателни постапки на самиот корисник. “Набљудување на безбедноста на информации: користење на VPN, странски безбедни messenger-и, редовно бришење преписки и непотребни фотографии – може да бидете безбедни со висок степен на доверба“, заклучи Појарков.